Achtergrond van Guts

Werkwijze

Theatergroep Guts is een theatercollectief dat momenteel uit vijf mensen bestaat. In ons collectief is geen vaste rolverdeling: spelers zijn naast acteur ook schrijver, decormaker en regisseur.

Wij verzamelen en creŰren ons eigen materiaal om zo tot een voorstelling te komen. Het materiaal voor een voorstelling ontstaat vanuit improvisaties (vaak wel ge´nspireerd door een thema). Tijdens deze improvisaties zijn we op zoek naar elementen uit het dagelijkse leven om uit te vergroten, uit zijn verband te halen of in een andere context te plaatsen. We putten hierbij vooral uit eigen ervaringen en materiaal.

Een professionele regisseur wordt ingehuurd om de uiteindelijke voorstelling te zetten en bij te slijpen.

Theatergroep Guts heeft een opvatting over toneelspel die zich lastig laat verwoorden, maar begrippen die hoog in ons vaandel staan zijn: ensemble spelen, contact maken, vanuit de fysiekheid een personage opbouwen, realisme en geloofwaardigheid.

Ontstaansgeschiedenis

We hebben elkaar leren kennen tijdens de Shakespeare-produktie De Storm van Parnassos in voorjaar 2003. Het klikte tussen ons zo goed dat we besloten om als groep verder te gaan. In voorjaar van 2004 hebben we onder de naam Voorheen De Storm meegedaan aan Het Cafe Theater Festival. Na wat personeelswisselingen zijn we nu met zijn vijven.

Nieuwe leden

Theatergroep Guts is een collectief, waarbij spelers dus ook schrijver, decormaker en regisseur zijn en er geen vaste regisseur is. Dit betekent dat een ß twee mensen een repetitie voorbereiden en leiden. Tijdens een les maken we veel gebruik van verschillende theateroefeningen die we onderweg hebben opgepikt (deze oefeningen verzamelen we in onze database).

Een professionele regisseur wordt ingehuurd om de uiteindelijke voorstelling te zetten en bij te slijpen. Ook huren we af en toe mensen in om workshops te geven.

We bestaan momenteel uit vijf mensen, maar staan open voor nieuwe leden. Belangrijk daarbij is dat nieuwe mensen het leuk moeten vinden om vanuit verschillende rollen te werken en iedereen op dezelfde golflengte zit. Twee keer per jaar houden we open repetitieavonden om te kijken of het van beide kanten klikt.

Ben je ge´nteresseerd, meld je aan bij info@guts-online.nl, dan houden we je op de hoogte.

Have the nuts to go GUTS

Van Dale zegt over "guts" het volgende:
guts
1 [inf.] lef, moed
2 hoeveelheid vloeistof die ineens ergens uitstroomt => golf
3 beitel met een holle bek => holbeitel, holijzer
gutsen
1 overvloedig, in stromen neervloeien of storten => gulpen
2 met een guts uitsteken

En de Wikipedia zegt:

Er is ook nog een ander toneelgezelschap dat GUTS heet: Groningen University Theatre Society, die al sinds eind jaren zestig toneelstukken in het Engels opvoeren en daarmee een van de oudste theatergezeldschappen in Groningen is.